Постинг
06.12.2010 19:18 -
Честит Никулден на всички, които празнуват!
Автор: lubara
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6600 Коментари: 22 Гласове:
Последна промяна: 06.12.2010 19:19
Прочетен: 6600 Коментари: 22 Гласове:
21
Последна промяна: 06.12.2010 19:19
Нали внук ми е Никола, шарана аз го сготвих!
Наздраве, да сте радостни и щастливи, не само тази вечер!
Наздраве, да сте радостни и щастливи, не само тази вечер!
На Никулден Борисов ще открие канализаци...
Поздрав за Никулден!
Как ще отпразнуват Никулден в различни г...
Поздрав за Никулден!
Как ще отпразнуват Никулден в различни г...
Следващ постинг
Предишен постинг
Страшен шаран!
Наздраве!
цитирайНаздраве!
Живи и здрави да сте всички!!!
Ще кажеш после рецептата.;)
цитирайЩе кажеш после рецептата.;)
Честит празник на страхотното ви момченце, Lubara!
Да е здраво и силно, да е умно и бъбриво, за радост на всички!
Нека Свети Никола закриля прекрасното ти семейство!
Весел празник! Наздраве!
цитирайДа е здраво и силно, да е умно и бъбриво, за радост на всички!
Нека Свети Никола закриля прекрасното ти семейство!
Весел празник! Наздраве!
кулинарнико дядо на Никола, вкусно пръстооблизване си сторил! Сладко честито на всички ви! :)
цитирайИмето му да пребъде във времето! Да е жив и здрав и да Ви радва!! Поздрави! Честито и на всичко празнуващи!!
цитирайАнегелина, ето рецептата, на каtan, нашата приятелка.
1 шаран естествено /големина по избор/,
1 стрък праз - според големината на шарана
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън,на вкус
150-200 гр. гъби
2/3 ч.чаша орехови ядки
1 к.чаша стафиди /може и повече/
2/3 в.чаша сухо бяло вино
1 стрък пресен кервиз/целина/
15-ина зърна счукан черен пипер/ не смлян/
1-2 зърна бахар/аз лично слагам само 1/
1 ч.лъжичка червен пипер за плънката, после ще трябва още малко
1 ч.лъжичка сол/ в последните години слагам по 1 с.лъжица "Mamita"става много вкусно)/
малко сух дивисил/нямам пресен,макар да го предпочитам, не прекалявайте с него/
4-5 с.лъжици олио
Начин на приготвяне:
В тенджера слагам олиото и толкова вода, добавям нарязаните гъби и ги оставям за няколко минути да се задушат.След това добавям нарязаните по-на едро праз и лук и задушавам до омекване, после добавям нарязаните скилидки чесън, стафидите, орехите и подправките,червеният пипер малко го оставям да се "отвърне", но не да се пържи/и солта/ и почти след минута "гася" с бялото вино.
Изчаквам няколко минути да се изпари алкохолът и плънката е готова!
Като поизстине пристъпвам към пълненето на шарана.
Тази година го разрязах, за да го почистя, така че ще ми се наложи да го и "закърпя".
Друг път го чистя през хрилете и го пълня от там, но тази година много подскачаше и се наложи да го "укротявам" с разрез.
След напълването го зашивам/в този случай просто няма как/.
Намазвам го с олио, червен пипер и малко сол/на вкус/. В подходяща тавичка,в която съм подредила няколко лозови пръчки,поставям напълнения шаран.
Сипвам малко вода /около 1 непълна ч.чаша ,2 с.лъжици олио/, поставям и няколко обелени и нарязани на 4 картофа, предварително поръсени с малко червен пипер и сол / или "Mamita"/ и между тях 2-3 необелени скилидни чесън.
Завивам тавичката с алуминиево фолио и я поставям в предварително загрята до 180 -200 градуса фурна/предпочитам турбо функцията/. Пека около 40, максимум 45 мин.
цитирай1 шаран естествено /големина по избор/,
1 стрък праз - според големината на шарана
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън,на вкус
150-200 гр. гъби
2/3 ч.чаша орехови ядки
1 к.чаша стафиди /може и повече/
2/3 в.чаша сухо бяло вино
1 стрък пресен кервиз/целина/
15-ина зърна счукан черен пипер/ не смлян/
1-2 зърна бахар/аз лично слагам само 1/
1 ч.лъжичка червен пипер за плънката, после ще трябва още малко
1 ч.лъжичка сол/ в последните години слагам по 1 с.лъжица "Mamita"става много вкусно)/
малко сух дивисил/нямам пресен,макар да го предпочитам, не прекалявайте с него/
4-5 с.лъжици олио
Начин на приготвяне:
В тенджера слагам олиото и толкова вода, добавям нарязаните гъби и ги оставям за няколко минути да се задушат.След това добавям нарязаните по-на едро праз и лук и задушавам до омекване, после добавям нарязаните скилидки чесън, стафидите, орехите и подправките,червеният пипер малко го оставям да се "отвърне", но не да се пържи/и солта/ и почти след минута "гася" с бялото вино.
Изчаквам няколко минути да се изпари алкохолът и плънката е готова!
Като поизстине пристъпвам към пълненето на шарана.
Тази година го разрязах, за да го почистя, така че ще ми се наложи да го и "закърпя".
Друг път го чистя през хрилете и го пълня от там, но тази година много подскачаше и се наложи да го "укротявам" с разрез.
След напълването го зашивам/в този случай просто няма как/.
Намазвам го с олио, червен пипер и малко сол/на вкус/. В подходяща тавичка,в която съм подредила няколко лозови пръчки,поставям напълнения шаран.
Сипвам малко вода /около 1 непълна ч.чаша ,2 с.лъжици олио/, поставям и няколко обелени и нарязани на 4 картофа, предварително поръсени с малко червен пипер и сол / или "Mamita"/ и между тях 2-3 необелени скилидни чесън.
Завивам тавичката с алуминиево фолио и я поставям в предварително загрята до 180 -200 градуса фурна/предпочитам турбо функцията/. Пека около 40, максимум 45 мин.
Ти дали също си била именница вчера?!
цитирайШаранът наистина си го биваше! Благодаря ти за пожеланията!
цитирайЕкатеринке, здравей и благодаря!
цитирайПрадядо ми се е казвал Никола. Какво значи, че мальока носи името на прапрапрадядо си!
цитирайГолям кулинар си, дано и внука ти прихване от теб, та да очуди света там и с такива способности, че те западняците са много вързани в ръцете. Да ти е жив и здрав, да те радва.И аз вчера пълних риба, само че съпругът ми донесе сьомгово пастърва, нямало шаран там, където обича да пазарува. Стана чудесен, аз слагам в пълнежа моркови и целина, праз лук, чесън, домати, подправки-дафинов лист, има и една комбинирана за риба. Поздрави!!
цитирайПоздрави и най-добри пожелания и за двамата!
цитирайи много поздрави на дядо му:)))
цитирайНевена, синът ми в Щатите се беше добре ошлайфал в готварското изкуство. Нали беше сам. Сега малко уменията му са на заден план, има кой да го отменя.
И ти си направила добра трапеза, браво!
цитирайИ ти си направила добра трапеза, браво!
Най-после и един мъж да оцени труда ми. Благодаря ти!
цитирайНека да е здрав, благодаря ти за пожеланието, а и за поздрава към мен!
цитирайНа патерица, но от сърце :)))
цитирайТова ми хареса!
цитирайА шаранът си е баш както трябва! С мерак си го готвил:)))
цитирайТази рецепта я пазя от миналогодишен постинг на Катя- katan.
Направо обрах точките!
цитирайНаправо обрах точките!
Нека расте щастливо и усмихнато дете, да е здраво и да дарява радост на близките си!
цитирайЦанка, най-хубавите пожелания са това! И на теб да ти се връща!
цитирайТърсене
Блогрол
1. Катя е слънчева жена!
2. Моята смокиня и Каваците.
3. Първият ми текст - Централна Стара планина.
4. Бързотечно си тече животът!
5. Един приятел, Веско от Веселиново-Ямболския край.
6. Всеки има своите Хималаи. Но това са истинските на Зори.
7. Рожден ден - разказ
8. Цвете в моето око.
9. Чичо ми Чавдар - споменът е жив!
10. Тилито-Лилито, една душа безбрежна!
11. Стефо, благодаря ти!
12. Аnni Cordy
2. Моята смокиня и Каваците.
3. Първият ми текст - Централна Стара планина.
4. Бързотечно си тече животът!
5. Един приятел, Веско от Веселиново-Ямболския край.
6. Всеки има своите Хималаи. Но това са истинските на Зори.
7. Рожден ден - разказ
8. Цвете в моето око.
9. Чичо ми Чавдар - споменът е жив!
10. Тилито-Лилито, една душа безбрежна!
11. Стефо, благодаря ти!
12. Аnni Cordy