Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2010 19:18 - Честит Никулден на всички, които празнуват!
Автор: lubara Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6473 Коментари: 22 Гласове:
21

Последна промяна: 06.12.2010 19:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Нали внук ми е Никола, шарана аз го сготвих!

image

     Наздраве, да сте радостни и щастливи, не само тази вечер!


Тагове:   никулден,


Гласувай:
21



1. nicodima - Да е жив и здрав Никола и да се слави името му!
06.12.2010 19:24
Страшен шаран!
Наздраве!
цитирай
2. an200 - Наздраве!)
06.12.2010 19:27
Живи и здрави да сте всички!!!
Ще кажеш после рецептата.;)
цитирай
3. ckarlet - Честит празник на страхотното ви ...
06.12.2010 19:51
Честит празник на страхотното ви момченце, Lubara!
Да е здраво и силно, да е умно и бъбриво, за радост на всички!
Нека Свети Никола закриля прекрасното ти семейство!
Весел празник! Наздраве!
цитирай
4. elineli - Ехе,
06.12.2010 21:48
кулинарнико дядо на Никола, вкусно пръстооблизване си сторил! Сладко честито на всички ви! :)
цитирай
5. tota - Честит да е Никола!
06.12.2010 22:31
Името му да пребъде във времето! Да е жив и здрав и да Ви радва!! Поздрави! Честито и на всичко празнуващи!!
цитирай
6. lubara - Поздрави, an200 !
06.12.2010 23:01
Анегелина, ето рецептата, на каtan, нашата приятелка.
1 шаран естествено /големина по избор/,
1 стрък праз - според големината на шарана
1 глава кромид лук
3-4 скилидки чесън,на вкус
150-200 гр. гъби
2/3 ч.чаша орехови ядки
1 к.чаша стафиди /може и повече/
2/3 в.чаша сухо бяло вино
1 стрък пресен кервиз/целина/
15-ина зърна счукан черен пипер/ не смлян/
1-2 зърна бахар/аз лично слагам само 1/
1 ч.лъжичка червен пипер за плънката, после ще трябва още малко
1 ч.лъжичка сол/ в последните години слагам по 1 с.лъжица "Mamita"става много вкусно)/
малко сух дивисил/нямам пресен,макар да го предпочитам, не прекалявайте с него/
4-5 с.лъжици олио
Начин на приготвяне:
В тенджера слагам олиото и толкова вода, добавям нарязаните гъби и ги оставям за няколко минути да се задушат.След това добавям нарязаните по-на едро праз и лук и задушавам до омекване, после добавям нарязаните скилидки чесън, стафидите, орехите и подправките,червеният пипер малко го оставям да се "отвърне", но не да се пържи/и солта/ и почти след минута "гася" с бялото вино.
Изчаквам няколко минути да се изпари алкохолът и плънката е готова!
Като поизстине пристъпвам към пълненето на шарана.
Тази година го разрязах, за да го почистя, така че ще ми се наложи да го и "закърпя".
Друг път го чистя през хрилете и го пълня от там, но тази година много подскачаше и се наложи да го "укротявам" с разрез.
След напълването го зашивам/в този случай просто няма как/.
Намазвам го с олио, червен пипер и малко сол/на вкус/. В подходяща тавичка,в която съм подредила няколко лозови пръчки,поставям напълнения шаран.
Сипвам малко вода /около 1 непълна ч.чаша ,2 с.лъжици олио/, поставям и няколко обелени и нарязани на 4 картофа, предварително поръсени с малко червен пипер и сол / или "Mamita"/ и между тях 2-3 необелени скилидни чесън.
Завивам тавичката с алуминиево фолио и я поставям в предварително загрята до 180 -200 градуса фурна/предпочитам турбо функцията/. Пека около 40, максимум 45 мин.
цитирай
7. lubara - Поздрави, nicodima !
07.12.2010 08:14
Ти дали също си била именница вчера?!
цитирай
8. lubara - Поздрави, ckarlet !
07.12.2010 08:15
Шаранът наистина си го биваше! Благодаря ти за пожеланията!
цитирай
9. lubara - Поздрави, elineli !
07.12.2010 08:17
Екатеринке, здравей и благодаря!
цитирай
10. lubara - Поздрави, tota !
07.12.2010 08:18
Прадядо ми се е казвал Никола. Какво значи, че мальока носи името на прапрапрадядо си!
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Голям кулинар си, дано и внука ти ...
07.12.2010 09:05
Голям кулинар си, дано и внука ти прихване от теб, та да очуди света там и с такива способности, че те западняците са много вързани в ръцете. Да ти е жив и здрав, да те радва.И аз вчера пълних риба, само че съпругът ми донесе сьомгово пастърва, нямало шаран там, където обича да пазарува. Стана чудесен, аз слагам в пълнежа моркови и целина, праз лук, чесън, домати, подправки-дафинов лист, има и една комбинирана за риба. Поздрави!!
цитирай
12. sande - Да е жив и здрав Никола!
07.12.2010 10:15
Поздрави и най-добри пожелания и за двамата!
цитирай
13. tili - ЧИД на Никола
07.12.2010 10:43
и много поздрави на дядо му:)))
цитирай
14. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999 !
07.12.2010 12:09
Невена, синът ми в Щатите се беше добре ошлайфал в готварското изкуство. Нали беше сам. Сега малко уменията му са на заден план, има кой да го отменя.
И ти си направила добра трапеза, браво!
цитирай
15. lubara - Поздрави, sande !
07.12.2010 12:11
Най-после и един мъж да оцени труда ми. Благодаря ти!
цитирай
16. lubara - Поздрави, tili - Lili !
07.12.2010 12:12
Нека да е здрав, благодаря ти за пожеланието, а и за поздрава към мен!
цитирай
17. 4aiotgluhar4e - Честит празник на именника!
07.12.2010 12:22
На патерица, но от сърце :)))
цитирай
18. lubara - Поздрави, нежно цвете!
07.12.2010 13:00
Това ми хареса!
цитирай
19. razkazvachka - О, да ти е жив и здрав внукът, щастие и радост да ви носи!
07.12.2010 18:15
А шаранът си е баш както трябва! С мерак си го готвил:)))
цитирай
20. lubara - Поздрави, raskazvachka, благодаря за пожеланията!
07.12.2010 18:38
Тази рецепта я пазя от миналогодишен постинг на Катя- katan.
Направо обрах точките!
цитирай
21. zvezdichka - Честито да е името му - Никола!
07.12.2010 23:18
Нека расте щастливо и усмихнато дете, да е здраво и да дарява радост на близките си!
цитирай
22. lubara - Поздрави, zvezdichka !
08.12.2010 08:03
Цанка, най-хубавите пожелания са това! И на теб да ти се връща!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4575117
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031