Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2010 16:26 - Измислена, но проверена рецепта, точно за Благовещение.
Автор: lubara Категория: Туризъм   
Прочетен: 15335 Коментари: 51 Гласове:
30


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                          Отивате някъде, по-далече от къщи. Поляна, горско поточе, коларски път, в краен случай- бунище. Клякате, отваряте си очите и започвате да късате връхчетата на копривата. Когато шумящата ви торба се напълни до половината, или много ви допарят пръстите, които са се зачервили и подули, значи може да спрете.

                          Това ви отнема от час и половина до цял ден, зависи по пътя с кой ще се срещнете. Мечка стръвница или мома хубавица ( понякога първото е за предпочитане). Прибирате се у дома, разстилате копривата върху вестници, високо над кухненските шкафове, оглеждате се за някои нежелани буболечки ( за кърлежите е още рано), и доволни удряте по една-две бири за избягване на дехидратацията от тази трудна дейност, която може и да ви е донесла мускулна треска на другата сутрин.

                        Тогава издебвате половинката си да я няма около вас, попарвате копривата, после я притривате и нарязвате на дребно. Задушавате на котлона, после запържвате с олио и ситно нарязан зелен лук, накрая добавяте натрошено сирене, чукате едно-две яйца, които отмъквате от предназначените за шарене в идната седмица, и сте готови.

                         Върви с бяло вино, студена бира, верни приятели.

                         Може и да сте соло, не вреди. 

                         Наздраве! Копривата, за сведение няма като някои гъби отровен двойник, така че не ми се жалвайте, ако нещо стомаха на другата сутрин. Спокойно, просто сте надигали по-често чашката.

      




Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. erato7 - Точно това правя в момента, Любо, ...
25.03.2010 16:32
Точно това правя в момента, Любо, готвя на моите мъжаги коприва!:))))
цитирай
2. lubara - Поздрави, erato7
25.03.2010 16:50
При мен е обратно, но не се оплаквам!
цитирай
3. ckarlet - Хубава рецепта, Lubara! Навярно и ...
25.03.2010 17:48
Хубава рецепта, Lubara! Навярно и сам я приготвяш:))
Днес е хубав християнски празник! Освен хубави рецепти за празника, нека получим и най-очакваната блага вест и надежда!
цитирай
4. lubara - Вярно е, поздрави, ckarlet!
25.03.2010 17:54
Нека така да стане, защото това чакаме и желаем.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Честито Благовещение,
25.03.2010 18:11
аз си я купих от пазара копривата, поради липса на време, ама да си набереш е по-сладко. Поздрави!!
цитирай
6. tili - Точно коприва
25.03.2010 18:36
готвих днес ;-))) Блага вест и за теб, Любо и за всички, които обичаш!!!
цитирай
7. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999 !
25.03.2010 18:48
Ау, от теб не очаквах такова нещо. Е, имала си други задачи.
цитирай
8. lubara - Поздрави, tili !
25.03.2010 18:49
E, поздрав получих от теб, една приятелка-мечтателка!
цитирай
9. veselinvalev - Честит празник, Любо!
25.03.2010 19:10
Eй това се казва благовещенска гостба.
Среща с мечка стръвница,
с притрита копривка,
бяло винце,
приятели.
И бирка.
Ех че сбирка!
цитирай
10. lubara - Поздрави, veselinvalev !
25.03.2010 19:34
Ей, че ми е приятно,
че даже невероятно,
само дами навестяват ми блога,
но ето го Веско, със слога,
реди ги, топли, сладки и благи,
Благовещение е, приятелю ДРАГИ !
цитирай
11. veninski - Правил съм я, приятелю, наистина е ...
25.03.2010 19:59
Правил съм я, приятелю, наистина е добра! Наздраве!
Честито Благовещение!
цитирай
12. lubara - Честито Благовещение, приятелю veninski !
25.03.2010 20:12
Тази вечер беше с бира, имам и за бялото вино, дето не съм го купил !
Че и ще остане. А до средата на април, има по поляните все още млада.
цитирай
13. irka66 - Рецептата си я бива! :)))
25.03.2010 20:33
И аз така я приготвям! Страхотно вкусно пролетно ястие!
Поздравления!
цитирай
14. lubara - Поздрави, irka66 !
25.03.2010 20:46
Има една друга, но не я знам точно как е. Каша от коприва. С масло и сирене.
Изпипана работа, не като моята, като за аматьори.
цитирай
15. reffina - Еййййййй,
25.03.2010 20:54
И аз сготвих коприва, ма понеже за първи път я готвя....абе много водна стана.
Друснах яйца -4, сирене....и забравих че преди това сложих сол.
Сега е път пресолена :(
абе...
и сега какво - вода ли да и доливам?
цитирай
16. hikari - правилно!
25.03.2010 20:56
и ние у дома днес хапнахме коприва! наздраве!
цитирай
17. lubara - Поздрави, Ренка!
25.03.2010 21:12
Не, взимаш фенер, става и петромаксова лампа. Отиваш на най-близката поляна, скубеш, после отново край печката, не слагаш сол, омотваш двете дози. То вече ще е станало около три посреднощ, така че и да е солена, няма да разбереш.
Шегувам се, ама и аз имам пропуски, какво си мислиш. Ако не вярваш, отгърни на 105-та страница от любимата ти книга!
цитирай
18. lubara - Поздрави, hikari !
25.03.2010 21:14
Наздраве и на теб! Цветница идва, значи идва и твоят ден! Нали ник-а ти е илюстриран с цвете!
цитирай
19. razkazvachka - и два ореха, нарязани на дребно
26.03.2010 03:46
също не вредят -- като ходиш из пущинака за коприва, понякога се срещат орехови дървета, а под тях изскача и някое пропуснато орехче...
цитирай
20. razkazvachka - виж сега, всяко ядене от тоя вид се оправя лесно с
26.03.2010 03:49
reffina написа:
И аз сготвих коприва, ма понеже за първи път я готвя....абе много водна стана.
Друснах яйца -4, сирене....и забравих че преди това сложих сол.
Сега е път пресолена :(
абе...
и сега какво - вода ли да и доливам?


една кофичка кисело мляко, разбито с едно яйце и една лъжица брашно и съвсем малко вода - копривата също понася цяла връзка копър и цяла връзка магданоз, а ако имаш и от онези глезотии като джоджен и калофер - на ситно и задушени, ПРЕДИ да сложиш застройката....
цитирай
21. mamas - Поздрави, Любо!
26.03.2010 07:24
Нямах време да търся коприва, отбих номера с една зелена салата, но при първа възможност ще се възползвам от рецеттата ти. Сега просто се насладих на начина, по който си я поднесъл.
Хубав ден!
цитирай
22. lubara - Поздрави, mamas !
26.03.2010 09:38
Светъл ден , Славе!
цитирай
23. lubara - Поздрави, razkazvachka!
26.03.2010 09:39
Личи си отдалеч кулинарното ти майсторство и вкус! Сигурно си царица на козунаците!
цитирай
24. razkazvachka - имам царски вкус за козунаци
26.03.2010 10:19
lubara написа:
Личи си отдалеч кулинарното ти майсторство и вкус! Сигурно си царица на козунаците!

ама не ги правя - аз съм от месоядните - не ме търси из хлябовете -

но на тебе да ти се паднат най-хубавите козунаци!
цитирай
25. lubara - Размечтахме се, razkazvachka!
26.03.2010 10:35
Тогава да бъде ангнешко с плънка, и със студена бира!
цитирай
26. demonwind - Много добро и полезно!
26.03.2010 11:28
Така научих един кореняк брюкселец да яде коприва - човека ни помисли за откачени с жената като ни видя да късаме ценното растение в горичката пред блока. Обаче откакто хапна супа и жена ми научи жена му как се прави, доста често го гледам да "пасе" и той в шубрака ;) Че те и без това супите на белгийците са нещо средно между свинска помия и драйфано на пиян язовец, та поне направихме със сигурност добро на едно местно семейство :)
цитирай
27. gamina - ееех
26.03.2010 11:42
Бива ли така, сега като тръгна утре по чукарите, само за коприва ще се оглеждам! :)))

Наздраве да е :)
цитирай
28. lubara - Поздрави, gamina !
26.03.2010 11:46
Да ти се оплача, миналата събота и неделя провалих ходенето до хижа Левски. В окото ми се настани нещо, провал!
Сега трябва да пазя поведение. Наздраве и на теб! Шъ съ опраим!
цитирай
29. lubara - Поздрави, demonwind!
26.03.2010 11:48
Синът ми заминава в Брюксел на работа, след месец.
Леле, какви супи го чакат да сърба!
цитирай
30. pilcho - Ех,
26.03.2010 11:54
лани един словак ми бра коприва от тукашната микро-планина... След месец-два и тук ще се покаже, но ще трябва сама да си набера... Еееееех, супичка! Как се размечтах, не е верно :)))
цитирай
31. lubara - Поздрави, pilcho!
26.03.2010 12:02
Аз казвал ли съм ти, че родът ми е от Черганово и Крън. Ама ти май не си по тези земи в момента.
цитирай
32. demonwind - 29. lubara
26.03.2010 12:26
Мерси, поздрави и на теб!
Ако синът ти идва на работа в институциите на ЕС, задължително не трябва да се храни в столовете, че освен помия чат-пат сервират и чист Отров ;)
цитирай
33. lubara - Поздрави отново, demonwind, няма да го плаша, да не се откаже!
26.03.2010 12:29
Точно там отива. Горкият, той обича да си хапва!
цитирай
34. demonwind - 29. lubara
26.03.2010 12:33
Но пък в парка Tervuren има хем коприва, хем спокойствие, каквото тази гъстонаселена държава трудно може да ти предложи.
Ако искаш съвети по отношение на райони за живеене - на твое разположение съм, защото тук контрастите са много силни - както си караш из приказка на Андерсен, изведнъж попадаш в Бронкс или Исламабад... ;)
цитирай
35. demonwind - 33. lubara
26.03.2010 12:34
Същият като мен - и аз съм един сладокусник... Обаче отдавна отказах столовете - по-добре кисело зеленце в мазето, отколкото киселини в стомаха ;)
цитирай
36. lubara - 35- demonwind!
26.03.2010 13:40
Бронкс няма да го изненада. Той живя там пет години, че и аз последния месец от пребиваванвето му намазах- бях му на гости.
Една негова приятелка, която работи в Брюксел, му търси квартира. Трябва да е за трима - жена и малък фърфалак, на три месеца.
цитирай
37. demonwind - 36. lubara
26.03.2010 15:11
Тамън е за Woluwe-Saint-Lambert, хем близо до целта, хем сутрин те буди щиглец :)))
http://www.immoweb.be/fr/Rent.Estate.cfm?IdBien=2615362&xgallery=&xpage=1
http://www.immoweb.be/fr/Rent.Estate.cfm?IdBien=2532273&xgallery=&xpage=1
Нещо като тези биха му свършили идеална работа :)
цитирай
38. lotos16 - Ехей, Любо, и малко червен пипер се поръсва накрая....
26.03.2010 15:22
Утре не знам дали ще хвана риба, ама коприва ще гледам да набера...
цитирай
39. lubara - demonwind,
26.03.2010 15:24
Благодаря ти, препратих му линковете. Ако имам късмет и здраве, септември ще му гостувам.
цитирай
40. lubara - Поздрави, lotos16 !
26.03.2010 15:26
Да, аз обаче сложих червения пипер с лука, при запръжката. Абе, мъжка му работа.
Рибата дали ще се излъже не знам, ама ти много ми се издигна в очите с тази си страст!
цитирай
41. demonwind - 39. lubara
26.03.2010 16:51
Септември е хубав месец, така че не се и замисляй :)
цитирай
42. demonwind - 39. lubara
26.03.2010 16:55
Имам достъп и до една вътрешна база данни, обаче няма как да ти я пратя тук, ще трябва по електронна поща, че трябва да я копирам на файл
цитирай
43. lubara - Рибата още в морето... Поздрави, demonwind!
26.03.2010 16:56
Хватката е с нискобюджетните линии, при все, че сега има някаква промоция в редовните полети-100 евро.
цитирай
44. demonwind - 42. lubara
26.03.2010 16:59
Нискобюджетните са добре, обаче само ако не носиш никакъв багаж, а и летището е в Шарлероа (на около 60-70 километра от Брюксел). Иначе дерат яко за всяко кило свръхбагаж (мисля че разрешаваха до 15 кила на човек). Ако има за 100 евро с нашите хубавци, не се и замисляй, определено са по-добри, кой каквото ще да казва.
цитирай
45. анонимен - Тия неща няма да решат никакви пр...
26.03.2010 17:03
Тия неща няма да решат никакви проблеми!!!
цитирай
46. lotos16 - Добро утро, Любо!
28.03.2010 08:14
Ей, пощури ме с тая коприва, както сладокусно си го описал - сиренце, яйчица, биричка...
Вчера зарязах риболова и брах коприва... То щото не кълвеше, де...
цитирай
47. lubara - Поздрави, lotos16 ! Честита Цветница!
28.03.2010 11:11
Аз пък отложих разходката за днес, но времето е толкова различно от вчерашното.
цитирай
48. iliada - Цветница е!ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!:)
28.03.2010 16:48
Клонки от върба се сипят
за здраве, щастие, любов.
Празнуват именници на цветята,
камбана бие с тържествен зов.
цитирай
49. lubara - Поздрави, iliada!
29.03.2010 09:10
Много красив празник, но малко остана недопразнуван покрай лошото време!
цитирай
50. demonwind - 49. lubara
29.03.2010 09:20
Добро утро :) След вчерашния сравнително хубав ден, днес Столицата на Европа показа истинското лице - тежки облаци пъплят по небето, без надежда да позволят на слънцето да проникне поне за минутка. Ама и това не е болка за умиране - нали разправят, че до няколко години Гълфстрийма щял да изчезне, та времето тук да се стабилизира най-накрая. Само да не изчезнем и ние с него ;)))
До няколко минути синтезирам информацията и я имаш под формата на файл :)
цитирай
51. lubara - Поздрави, demonwind!
29.03.2010 11:55
Много ти благодаря за файла.
Тук времето също е мрачно и не е никак пролетно. Но ще се оправи, надяваме се.
И тогава септември ще бъде май!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4575232
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031