Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2011 14:39 - Пътят към копривата
Автор: lubara Категория: Регионални   
Прочетен: 9927 Коментари: 28 Гласове:
46

Последна промяна: 26.03.2011 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        Вярвам, че сте се преситили от репортажите на Бенолюба, затова ви предлагам моя по обикновен от силни емоции такъв...
       Тази сутрин за половин час направих тази глезотия-чумлет по родопски. Много е лесно, телешки джолан, или вратно месо от телятина, нарязва се на средни късове. Цели картофи, цели глави кромид лук, моркови, нарязани на едро, черен пипер, дафинов лист, сол, няколко лъжици олио. Всичко бухате в керамичен гювеч. Аз го купих в Троян преди две седмици, че старият вече ми е малък. Ама това не значи, че трябва да посетите Троянския манастир, за да ме последвате в това кулинарно начинание.

image

                     Доливате с вода до средата, слагате фолио, захлупвате и мятате във фурната на 200 градуса за 3.5 часа.
                      И тръгвате за коприва. Аз така направих.

image
                      
                         Църквата " Свети Димитър" в Асенова махала.

image

                          Църквата " Свети свети Петър и Павел".

image

image

image

           Тези млади хора са дошли от Великобритания. Обаче удариха на камък. Църквата не беше отворена.
           Българска работа, кофти работа. Но да не си разваляме настроението, това е друга тема. Днес сме тръгнали за коприва.

image

image

                                Това е река Янтра, вдясно е бившото предприятие "Мавриков", в което работеше една трета от цяло Търново.

image

             Теменужки, по пътя за Арбанаси, през местността Голямо и Малко Лако.

image

                                         Патриаршията, снимана в гръб.

image

image

      Пейчица с огнище, за цър-пър и няколко бири вповече, на теферич.

image

                      Малката рекичка, има си име, но го забравих.

image

                   И ето моята копривена плантация. Тишина, слънце, птички, пълни торбата и се радвай на живота.

image

                     След три часа вече съм направил салатата. Попарена за десетина минути, стрита и накълцана, полята със зехтин и оцет коприва. Отгоре, пресен зелен лук. Доматите, каквито имате. Най-добре е от консервираните.

image

           И ето го Гвоздеят на деня. Неусетно са минали четири часа, сядам на масата и после...ясно ви е.
          Забележка: В постинга има продуктово позициониране
.



Тагове:   коприва,


Гласувай:
46



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Eх! Блазе й на
26.03.2011 14:46
зъболекарката:))) Кога ми писа, че си сготвил и тръгваш за коприва, кога спретна пресен-пресен постинг и обърна няколко болярки!
Дон Педро Бързия си, Любо;-)))
цитирай
2. lubara - Поздрави, tili!
26.03.2011 14:54
Ами много е лесно. За половин час кълцаш и слагаш във фурната.
После-три часа са достатъчни за разходката. Преди ходех пеш от къщи до Арбанаси, през същия маршрут. За час и пет минути. Но нещо съм се омързелявил напоследък.
Трябва да си потърся работа по морето като помощник-готвач, може и да ме огрее!
цитирай
3. skribezium - Щастливец си ти, Любара! И как само ...
26.03.2011 16:44
Щастливец си ти, Любара! И как само си позиционирал - до Болярката! Само така!
Асеновградски поздрави на старопрестолен Търновград!
цитирай
4. lubara - Поздрави, skribezirm!
26.03.2011 16:49
Тези дни хич не се чувствах такъв. Правих ремонт на ходовата част на колата. Ама стана отново като нова, и се надявам да ме закара по най-различни краища на страната. И в Асеновата крепост също.
цитирай
5. gkowachew - Великолепно!
26.03.2011 20:01
Поздрави! :)))
цитирай
6. zvezdichka - Хем агнето цяло,
26.03.2011 22:19
хем вълка сит :). Ти хем си си направил разходка, но и празен не се връщаш :). Тази салата бих я опитала, но мойто мило не си пада по желязото, че и лука хич не го люби :). Но виж с аромат на теменужки се получава чудесна комбинация :))).
Поздрави Любо!
цитирай
7. lubara - Поздрави, gkowachew!
27.03.2011 08:10
Сигурно говориш и за разходката, и за манджолака.
цитирай
8. lubara - Благодаря и поздрави, анонимен!
27.03.2011 08:12
Благодаря и поздрави, анонимен!
цитирай
9. lubara - Поздрави, zvezdichka!
27.03.2011 08:13
Важното е, че теб те люби, твойто мило!
цитирай
10. elineli - Истинска
27.03.2011 10:22
галантност си набликал, Чудесниче Лю! Първо теменуженки, после пълниш очите с красиво и накрая гощаваш. Насладителност ми беше! :)
цитирай
11. lubara - Поздрави, elineli!
27.03.2011 11:27
Да живее Бургас и морското момиче също!
цитирай
12. lubara - Поздрави, smilena!
27.03.2011 11:28
Това си е също изкуство!
цитирай
13. ckarlet - Ето това се казва организация, L...
27.03.2011 11:30
Ето това се казва организация, Lubara!
Браво! Обядът разкошен, разходката прекрасна и всички доволни!
Показал си нови места от В. Търново, които трябва да посетим! А това, че туристите не са могли да разгледат обектите в града не ме изненадва. Вчера бяхме в Русе и с нас се случи нещо подобно...
Поздрави за зареждащия постинг!
цитирай
14. wonder - Много си истински. :)))
27.03.2011 11:49
Почти ти усетих пролетния дъх на коприва и горски теменужки.
цитирай
15. lubara - Поздрави, ckarlet!
27.03.2011 11:50
Туризмът процъфтява, ама друг път.
Хубаво сте се разходили, най-честите ми командировки преди четири години бяха в Русе.
цитирай
16. lubara - Поздрави, wonder!
27.03.2011 11:53
Вчера целият апартамент миришеше на коприва.
Като дете казвах, че обичам повече копривена супа, отколкото агнешка чорба. Така си беше.
цитирай
17. gita969 - Е, човече , машала
27.03.2011 12:18
толкова настроение отдавна не бях виждала тук. Чак се усмихвам докато се разхождам по клавиатурата. И аз много обичам тези манджици и копкивата и разходките. И наздраве!
цитирай
18. yotovava - Ех, то аз чорбица леща врътнах днес
27.03.2011 12:32
ама утре ще си помисля.
Поздрав, Любо.
Валя :))))))))))))))
цитирай
19. mmmmmmmmm - Mqj
27.03.2011 14:51
me4ta!:)))))))))))))
Pozdravi!:):):):)
цитирай
20. hristam - Хубаво се поразходих и аз с теб,
27.03.2011 15:50
готвачо! :) И дори усетих аромата - и на готвеното, и на гората. :)
цитирай
21. lubara - Поздрави, gita969 !
27.03.2011 19:36
Знам си аз, че си имам съмишленици!
цитирай
22. lubara - Поздрави, yotovava!
27.03.2011 19:38
Няма какво да мислиш, ами тръгвай утре към Княжево, докато не са те изпреварили.
цитирай
23. lubara - Поздрави, mmmmmmmmmmmm!
27.03.2011 19:39
Поздрави, mmmmmmmmmmmm!
цитирай
24. lubara - Поздрави, hristam!
27.03.2011 19:40
Няма по-хубаво от това, да се хванем за зелено, нали!
цитирай
25. makont - Ох, телецът вмен те поздравява за вкусната манджа!
28.03.2011 17:20
Ето още един, който не пости. Значи няма какви грехове да изкупуваме нали. На мен и без това вече ме сърби гърба, със сигурност ми никнат крилца. Усмивки от мен и наздраве, е аз с винце, че бирата ми понагарча.
цитирай
26. lubara - Поздрави, makont!
28.03.2011 17:42
И с винце става. А постът на греховете ни надали ще помогне. Така си мисля.
цитирай
27. smile999 - Е, такъв хубав постинг, до сега не ...
31.03.2011 21:49
Е, такъв хубав постинг, до сега не бях влизала!Невероятно е!Толкова ми липсват тази природа и тази свобода...
А за копривеното салата, за пръв път я чувам(чета).Все си мисля, че от страх, да не се опаря, няма да посмея за я кусам.
цитирай
28. lubara - Поздрави, smile999!
01.04.2011 07:31
Лесно е, макар и първи април, не те лъжа.
http://lubara.blog.bg/turizam/2010/03/25/izmislena-no-proverena-recepta-tochno-za-blagoveshtenie.517794
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4591460
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19630
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930