Постинг
28.07.2010 18:40 -
Гювеч по Любарски
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 5283 Коментари: 26 Гласове:
Последна промяна: 01.09.2010 11:57
Прочетен: 5283 Коментари: 26 Гласове:
27
Последна промяна: 01.09.2010 11:57
Нали ходих на туризъм, сега трябва да пазя поведение. Затова сготвих това. Постен гювеч: Патладжан, лук, морков, чушки, картофи, магданоз, олио, микс от сол и пипер. Няколко скилитки чесън, дребно нарязани. Олио на око. Отгоре, едро нарязан патладжан, на филийки. Печеш, отгоре заливаш с една кофичка кисело мляко, в него си разбъркал едно яйце.
Изстудяваш две-три бири, и всички прегрешения са ти простени.
Изстудяваш две-три бири, и всички прегрешения са ти простени.
И аз днес направих гювеч (дъщеря ми много го обича), но в тенджера. Нямах моркови, но пък добавих домати и една тиквичка. Стана много вкусно.
Но твоята рецепта ме заинтригува. Като се прибера в Ямбол, ще я пробвам.
Наздраве!
цитирайНо твоята рецепта ме заинтригува. Като се прибера в Ямбол, ще я пробвам.
Наздраве!
Не забравяй бирата!
цитирайИ 2-3 картофа ; )...
Със зехтин по-върви...
цитирайСъс зехтин по-върви...
Картофи сложих, повечко. Можеше и зелен фасул, можеше и тиквичка, можеше и със зехтин.
Ама и така става. Ще го пробвам след час.
цитирайАма и така става. Ще го пробвам след час.
това за прегрешенията, Любо...;)))
цитирайрецептата си заслужава да се пробва, щом действа за забравяне на прегрешенията....:)) Разбира се, че и с бирата, без нея не е същото....
Хубав апетит и наздраве!
цитирайХубав апетит и наздраве!
Краси, ами аз още като съм тръгнал, съм съгрешил. Ама като ме привличат, пустите му върхове!
цитирайИва, хич не беше зле, малко като имамбаялдъ станал гювечът. Бирата-задължително студена, разбира се.
цитирайЩе го готвим утре с повечко бира:))))
цитирайти прощават на тебе ;-)
цитирайМного ме разсмя, че какво пък толкова съм направил?!
цитирайГотин е, ще видиш!
цитирайна око?
цитирайТози въпрос е поставен точно на място. Представяш ли си как би изглеждала тази вкуснотия на дървените маси пред хижа Добрила например?! И що бира...
цитирайЧесто оставям прозата да я чета в по-подходящ момент, че иска време. И съм прескочила твоя толкова вкусен минипостинг!
Баща ми правеше такъв гювеч, оставяхме го в една обществена фурна, а вечерта си го взимахме готов и невероятно вкусен. Благодаря за спомена! Днес и аз ще правя гювеч.
Нека ви е вкусна трапезата и бирата!
цитирайБаща ми правеше такъв гювеч, оставяхме го в една обществена фурна, а вечерта си го взимахме готов и невероятно вкусен. Благодаря за спомена! Днес и аз ще правя гювеч.
Нека ви е вкусна трапезата и бирата!
с повече въображение много се постига, не случайно най-добрите готвачи са мъже. Един наш познат ме научи на такава манжа, само че в тефлонов тиган под капак се задушават чушки, праз лук, патладжани тиквички, моркови и чушки, нарязани на кубчетаслага, половин люта чушка и малко чесън на скалидки. Мазнината по желание-олио или зехтин, но задължително се прибавя в началото една чаша вода за да се задуши. Тази рецепта също става като имамбълдъ, разликата е че в тази жега не пускаш фурната да ти загрява околното пространство в тези жеги. Поздрави и не е лошо първо да сготвиш, а после да забегнеш нанякъде, аз така правя за по-сигурно, после си спомнят с тъга за мен и благодарност че съм помислила и за тяхното коремно щастие :)))) Другата седмица пак съм замислила такъв пъклен план, но първо ще напълня една голям глинен гювеч, та да им стигне за цяла седмица. Ще ходя да си нагледам плъховете и билките в Макоцево.
цитирайооо...вегетариански разкош!
здравей, любара!
цитирайздравей, любара!
изглежда, Любо, а не съм обядвала все още
цитирайАз съм писал за фурната , която беше на обръщалото на 6-тата трамвай. До хотел Хемус.
" То не беше ходене, то не беше чудо. Дядо ми се беше сприятелил с един гъбар, бай Дончо се казваше. Той продаваше до нас, на обръщалото на шестицата, над фурната, в която се изпичаха всякакви гювечи. Жълти и бели тикви, баници, гювечи с месо, аз носех в готовата тава наредени зеленчуци с много гъби. Гъбите добре заместват месото. Най- много обичах да взимам изпечената тава, ухаеща и пареща с наполовина изгоряла бележка, залепила се в горния край на съда. По тази бележка фурнаджията даваше вече изпеченото, кой каквото си е донесъл. Понякога си мислех, че ако сбърка и ми върне тава с агнешко, няма да му се разсърдя. Не грешеше никога. "
цитирай" То не беше ходене, то не беше чудо. Дядо ми се беше сприятелил с един гъбар, бай Дончо се казваше. Той продаваше до нас, на обръщалото на шестицата, над фурната, в която се изпичаха всякакви гювечи. Жълти и бели тикви, баници, гювечи с месо, аз носех в готовата тава наредени зеленчуци с много гъби. Гъбите добре заместват месото. Най- много обичах да взимам изпечената тава, ухаеща и пареща с наполовина изгоряла бележка, залепила се в горния край на съда. По тази бележка фурнаджията даваше вече изпеченото, кой каквото си е донесъл. Понякога си мислех, че ако сбърка и ми върне тава с агнешко, няма да му се разсърдя. Не грешеше никога. "
Аз вече хапнах. Но без бира. И за довечера остана, тогава ще тресна една.
цитирайЗдравей lila, красиво стихотворение която ни е подарила!
цитирайТе без теб са загубени, и без да бягаш, трябва да го знаеш.
Блазе ти за Макоцево, ще си отживееш на воля, на природа, и на спокойствие, нали!
цитирайБлазе ти за Макоцево, ще си отживееш на воля, на природа, и на спокойствие, нали!
Винаги е интересно и забавно при теб, Lubara!
А сега и много вкусно ми изглежда:))
Поздрави и от мен!
цитирайА сега и много вкусно ми изглежда:))
Поздрави и от мен!
Малките радости на живота, в случая една тава с гювеч, и две-три студени бири.
Импровизирах, и този път се получи.
цитирайИмпровизирах, и този път се получи.
Хем сит, хем опростен! Е това е работа! Отивам да джуркам гювеча, но ще сложа и малко мръвка, че иначе ще ми дадат червен картон!
цитирайТова е да уцелиш ваксата. Не държа на мръвката, особено сега, лятото.
Но на бирата държа!
цитирайНо на бирата държа!
Търсене
Блогрол
1. Катя е слънчева жена!
2. Моята смокиня и Каваците.
3. Първият ми текст - Централна Стара планина.
4. Бързотечно си тече животът!
5. Един приятел, Веско от Веселиново-Ямболския край.
6. Всеки има своите Хималаи. Но това са истинските на Зори.
7. Рожден ден - разказ
8. Цвете в моето око.
9. Чичо ми Чавдар - споменът е жив!
10. Тилито-Лилито, една душа безбрежна!
11. Стефо, благодаря ти!
12. Аnni Cordy
2. Моята смокиня и Каваците.
3. Първият ми текст - Централна Стара планина.
4. Бързотечно си тече животът!
5. Един приятел, Веско от Веселиново-Ямболския край.
6. Всеки има своите Хималаи. Но това са истинските на Зори.
7. Рожден ден - разказ
8. Цвете в моето око.
9. Чичо ми Чавдар - споменът е жив!
10. Тилито-Лилито, една душа безбрежна!
11. Стефо, благодаря ти!
12. Аnni Cordy