Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 13:46 - Рая- продължение
Автор: lubara Категория: Изкуство   
Прочетен: 1543 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 11.12.2009 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Лятото наближаваше, зелените листа на кестените изникваха с часове и обхващаха короните им, съцветията превръщаха дърветата в огромен белоснежен букет, жълтите клонки на върбите плющяха като камшици от все по-топлия вятър, въздухът миришеше на някаква нова, непозната игра. Любодраг и Рая си мислеха, че в нея и двамата ще са победители. Вечерните разходки из парка до плавалня ” Република”, до открития амфитеатър или до Пионерския дворец им бяха най-желани, защото тогава само птиците и катериците бяха свидетели на техните целувки. Веднъж много се смяха, когато той забрави очилата си на една пейка, бяха вече излезли по ситно насипаната с чакъл сиво-бяла алея, почти до малкото трамвайче на спирка” Вишнева”. Лицето му беше бледо, овално, брадата му все още едва набола, очите му следяха нейното тяло, походка и усмивка. Тя се обърна към него и каза:

                  - Без очила си още по-хубав- и двамата със смях се втурнаха назад към гората.

                   Понякога отиваха на гости у Зари, той им правеше нескафе, усърдно бъркаше в чашите, докато на дъното захарта, кафявите зрънца и капките вода побелеят, после тримата палеха цигари ”Филип Морис” или когато липсваха стотинки, ” Слънце” без филтър. Рая се давеше, а Драг казваше, че това ще го отдалечи от националния отбор по атлетика. И когато оставаха за минути сами, ръцете им се търсеха, телата им се устремяваха едно към друго, допирът беше изригване на чистата им радост. Не бързаха да поискат нещо повече, мислеха си, че ще имат цялото време на света.

                 

                    Учебната година завърши, лятото на Младежкия фестивал беше настъпило. Голямата масовка на Националния стадион репетираше сутрин и вечер. Момичетата бяха с бели тениски, с червени или сини поли, момчетата обути с бели панталони, ръцете им държаха флагчета, мегафоните издаваха силните заповеди на ръководителите, които бяха винаги недоволни от дисциплината и от ненаученото. Смехът между пейките отекваше чак до близкия колодрум, и когато вечерта настъпваше, вратите на стадиона изнемогваха от мощния нетърпелив тласък на ученическата тълпа, която никак не се интересуваше от авторитета на Партията, че дори и на държавата. А от своите си мисли за идващата свобода на останалото дни от лятото, за плажовете по морето или ваканцията на село, когато тези момичета и момчета, които щяха да имат щастието да се докоснат до сините му вълни или да карат колело  по широките жълтозелени поля или прашни селски пътища, щяха да развеят своите, невидими и красиви флагчета на младостта си.

                       Любодраг също беше на стадиона. Но на пистата, като спортист беше освободен от масовката. Тялото му се отлепваше рязко от твърдата, тъмно-черна нова писта, шиповете на шпайковете му се забиваха за частици от секундата в нея, вятърът около него изоставаше, косата му се ветрееше с малкия си перчем отпред, очите му се стремяха да открият всред тези всички флагчета, тениски и бели шапки неговото, най-хубавото момиче. Рая.

                         И когато дойде вечерта на откриването, със Зари бяха около стадиона, улиците бяха притихнали, шума отвътре идваше на тласъци, радиоуредбите разнасяха песни, мелодии, отривисти команди и една неизвестна досега атмосфера. Тази на големия свят, който е изпратил своите бели, жълти, черни и толкова различни в облеклото и мислите си млади хора, за които това си беше емоция, пътуване и опознаване на също толкова различно и непознато място. Където наглед животът си тече както навсякъде, но където различията бързо се опознават, защото тези различия са видими, фаворизирани и не подлежат на оспорване.

                         Тогава към двамата се приближи млада, хубава жена, заговори ги на развален руски език. Изостанала от групата, чехкиня, професия журналист, може ли да я придружат до хотела й, изпуснала е тържественото откриване, но нали все пак е намерила помощта им. И когато тримата вървяха със смях по пустите улици на София, те я запитаха какво става в Чехословакия. Всички тук сме обезпокоени, нямаме информация. 

          -  Елате утре сутрин в хотела, ще ви запозная с чешки момичета, голяма съм за вас- побърза да им отговори тя, после замълча и вече бяха пристигнали.

             На другата сутрин отново бяха заедно, до Партийния дом, до Двореца, до Мавзолея, после до Ректората, навлязоха и в Парка на Свободата, където групата им се събираше.

              Така се разделиха, години след това разбраха защо толкова много се беше изменило лицето й от онзи труден за отговор въпрос.

               Фестивалът си отиваше, със своите шумни разноцветни групи по централните улици, с рок-групите в малките и по-големи читалища, с изложбите на детски рисунки, изложени в алеите из парка, с новите клош панталони и цветни ризи с широки дълги яки, които се прокраднаха тихомълком към интернационалното пъстро, невероятно и дори шашаво облекло на участниците. И с надеждата, че сега светът е дошъл при нас, но един ден и ние можем да дойдем при него, колкото и невероятно да ни се струва това.   

 

 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ckarlet - Ех, Lubara, неверотно преживяване ...
11.12.2009 18:26
Ех, Lubara, неверотно преживяване и чувства! Страхувам се, че такава силна любов завършва с тъжен край!
".......мислеха си, че ще имат цялото време на света...!
Поздравите ми, Lubara! Хубава вечер от мен!
цитирай
2. lubara - Eстествено, ckarlet ! Лека вечер !
11.12.2009 18:45
Eстествено, ckarlet ! Лека вечер ! Но края и за двамата ще е чудесен, сигурна бъди ! То Цигулков уредихме, че тях двамата ли няма !
цитирай
3. mamas - И аз като Скарлет...
11.12.2009 21:46
...за това се хващам:
"Не бързаха да поискат нещо повече, мислеха си, че ще имат цялото време на света."
И се връщам назад във времето с моето:
"Да имах повече смелост, бих те отвлякла нанякъде!
Може би още тогава (на оная луда бригада)
е трябвало да го направя...Но бяхме толкова млади!
Мислех, че имаме време и е рано да стигнем до края.
Че друга ще те отнеме, как бих могла да зная?!"

Поздрави, Любо!

цитирай
4. lubara - Поздрави, mamas !
11.12.2009 21:48
Да ти кажа , Славе, човек като напише една книга, може да си я цитира във всички ситуации. И аз се улавям, че така правя.
цитирай
5. mamas - Може би защото е книгата на живота ни...
11.12.2009 22:09
lubara написа:
Да ти кажа , Славе, човек като напише една книга, може да си я цитира във всички ситуации. И аз се улавям, че така правя.


...и е вътре в нас, колкото и време да мине...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4575957
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19614
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031