Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 14:49 - Не баба ти трънкина, а вино от трънки
Автор: lubara Категория: Лични дневници   
Прочетен: 20001 Коментари: 10 Гласове:
21

Последна промяна: 30.09.2011 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                Моят братовчед сподели, че направил ракия от праскови, в промишлени количества. Нали има градина...
                Аз пък, нали си нямам, направих шест литра вино от трънки. След пет седмици ще е готово!
Последното претакане, според рецептата по-долу, не е задължително. 
              "- Ами циганин кисело мляко държи ли..."- така казваше баща ни, когато ние като деца с брат ми опустошавахме всичките вкуснотии вкъщи за нула време.
                Все пак хубави времена бяха!     

image

                     По съдържание на витамин Р сините плодчета на трънката не отстъпват на шипката, аронията и боровинката. Те съдържат още големи количества витамин С, ябълчена киселина, пектин, дъбилни и други вещества.
                    Приготвянето на виното от трънки изисква доста време, но резултатът е опияняващ. За целта набраните напълно узрели плодове се измиват, намачкват се добре и се заливат със захарен сироп в съотношение 2 кг. вода и 1 кг. захар за всеки 1 кг. трънки. Докато трае бурната ферментация (около 10 дни), сместа се разбърква по няколко пъти на ден, за да не прекипи и да не плесеняса. След тези десетина дни плодовете се пресоват, а отделилата се течност се прецежда през цедка, покрита с тензух и се налива в дамаджана, която се запушва с тапа, през която е прекаран маркуч. Краят на маркуча се потапя в съд с вода, за да не влиза течността в контакт с въздуха. След 6-7 седмици, след като премине тихата ферментация, виното се източва с маркуч и се налива в друг съд, който плътно се затваря с тапа, която се облива в парафин.         
                 
Последното претакане се извършва след около още месец и половина, като внимателно се отделя образувалата се утайка. Виното е напълно готово и може да се налее в бутилки, които се напълват догоре и се затварят добре. Съхраняват се на хладно в течение на една година. Заради високото съдържание на танин, трънковото вино е много по-трайно от другите плодови вина.






Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Браво Любо, ти си моята гордост. В ...
29.09.2011 20:10
Браво Любо, ти си моята гордост. В Макоцево миналата неделя търсих трънки, ама имаше много малко, повечето изсъхнали неузряли заради сушата. Сложих постинга ти в моя блог-вълна за Полезни съвети.
цитирай
2. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999!
30.09.2011 07:52
Невена, и аз не съм доволен от трънките и шипките, но за да набера повече и по-едри плодове знам, че трябва да се вдигна на по-далечно разстояние. Но колкото-толкова!
цитирай
3. ivsky - много добре
30.09.2011 08:54
рецептите трябва да се пазят популяризират и ако може да се опита най-добре :). Любовта към направи си сам трябва да се завърне особено в кухнята. Там е здравето и веселието!
Няма ги вече бабите от едно време ...
цитирай
4. yotovava - Аааа, Любо, този постинг отива в любими.
30.09.2011 09:24
Имаме бунгало на морето, а там трънки наоколо бол. Една година брах и уж да направя сок, ама нещо не успях.
Догодина ще знам. :)))))))))))))))))

Поздрави
Валя
цитирай
5. bojo12345 - От всеки плод става вино...
30.09.2011 09:35
Любо ,завърших ВИХВП точно тоя занаят,производството на алкохол.
От всеки плод, който е добре узрял, няма загнили, можеш да си приготвиш вино
и да дестилираш ракия. Преди години правих от горски ягоди - стана страхотна ,ароматна
ракия.Може да пробваш и ти.Технологията е като тази, която описваш.
цитирай
6. lubara - Поздрави, yotovava!
30.09.2011 11:57
Eeee, това се казва късмет. Пиеш си сутрешното кафе, береш трънки и отиваш на плажа!
цитирай
7. lubara - Поздрави, bojo12345 !
30.09.2011 11:59
Божо, аз концентрат не пия вече петнадесет години. Но ти ме изуми, ракия от горски ягоди. Че като знам колко трудно се берат тези ароматни топченца, колко дни ще ти е нужно за пет-шест литра.
Аз съм правил сладко от горски ягоди, брал и после варил! Незаменимо е!
цитирай
8. lubara - Поздрави, ivsky!
30.09.2011 12:01
Да... в моя случай няма го баща ми с неговите сладко от боровинки и малини, компот от дренки и конфитюр от шипки. Аз съм слаба ракия пред него!
цитирай
9. анонимен - Да
30.09.2011 12:44
почерпиш:)
цитирай
10. lubara - Поздрави, angpiskova!
30.09.2011 12:48
Много искам, на представянето на книгата ми преди две години бях взел шест литра вино, бяло и червено. Ама от залисия и емоции не ни остана време да го изпием.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4589224
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930