Прочетен: 20001 Коментари: 10 Гласове:
Последна промяна: 30.09.2011 19:48
Аз пък, нали си нямам, направих шест литра вино от трънки. След пет седмици ще е готово! Последното претакане, според рецептата по-долу, не е задължително.
"- Ами циганин кисело мляко държи ли..."- така казваше баща ни, когато ние като деца с брат ми опустошавахме всичките вкуснотии вкъщи за нула време.
Все пак хубави времена бяха!
По съдържание на витамин Р сините плодчета на трънката не отстъпват на шипката, аронията и боровинката. Те съдържат още големи количества витамин С, ябълчена киселина, пектин, дъбилни и други вещества.
Приготвянето на виното от трънки изисква доста време, но резултатът е опияняващ. За целта набраните напълно узрели плодове се измиват, намачкват се добре и се заливат със захарен сироп в съотношение 2 кг. вода и 1 кг. захар за всеки 1 кг. трънки. Докато трае бурната ферментация (около 10 дни), сместа се разбърква по няколко пъти на ден, за да не прекипи и да не плесеняса. След тези десетина дни плодовете се пресоват, а отделилата се течност се прецежда през цедка, покрита с тензух и се налива в дамаджана, която се запушва с тапа, през която е прекаран маркуч. Краят на маркуча се потапя в съд с вода, за да не влиза течността в контакт с въздуха. След 6-7 седмици, след като премине тихата ферментация, виното се източва с маркуч и се налива в друг съд, който плътно се затваря с тапа, която се облива в парафин.
Последното претакане се извършва след около още месец и половина, като внимателно се отделя образувалата се утайка. Виното е напълно готово и може да се налее в бутилки, които се напълват догоре и се затварят добре. Съхраняват се на хладно в течение на една година. Заради високото съдържание на танин, трънковото вино е много по-трайно от другите плодови вина.
Няма ги вече бабите от едно време ...
Догодина ще знам. :)))))))))))))))))
Поздрави
Валя
От всеки плод, който е добре узрял, няма загнили, можеш да си приготвиш вино
и да дестилираш ракия. Преди години правих от горски ягоди - стана страхотна ,ароматна
ракия.Може да пробваш и ти.Технологията е като тази, която описваш.
Аз съм правил сладко от горски ягоди, брал и после варил! Незаменимо е!
30.09.2011 12:44
2. Моята смокиня и Каваците.
3. Първият ми текст - Централна Стара планина.
4. Бързотечно си тече животът!
5. Един приятел, Веско от Веселиново-Ямболския край.
6. Всеки има своите Хималаи. Но това са истинските на Зори.
7. Рожден ден - разказ
8. Цвете в моето око.
9. Чичо ми Чавдар - споменът е жив!
10. Тилито-Лилито, една душа безбрежна!
11. Стефо, благодаря ти!
12. Аnni Cordy