Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2012 15:29 - Дом за светли души - разказ
Автор: lubara Категория: Изкуство   
Прочетен: 3460 Коментари: 10 Гласове:
25

Последна промяна: 06.04.2012 08:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                Когато преди година дойдох за първи път в този селски пансион, все още не знаех, че го наричат така. И постоянните му обитатели, и медицинския персонал. Бях разговарял с управителката, моя позната от доста години.
                  - Не ти трябва да постъпваш при нас на работа, обстановката е доста потискаща, все пак това не са здрави хора - така ми каза доктор Сиракова, хубава жена на средна възраст, която обичаше да се скита покрай малките рекички в околността и да лови раци с фенер през топлите нощи на лятото.
                 И аз не горях от  желание, но фирмата, в която работех беше фалирала и нямах много възможности. В началото наистина се чувствах странно. Пациентите малко ме плашеха, разхождайки се с отвеян мътен поглед или застинали в съзерцание, към което трудно допускаха външния свят до себе си. Имаше и такива, които бяха на по-лек режим и работеха в съседния двор, където имаше малък дърводелски цех. Букови и черничеви лъжици, панерчета, солници, и дори малки икони. Изографисваше ги един байчо, който в добрите си времена разпъвал маса на площада в Арбанаси. Обаче веднъж някакви хашлаци му обрали дребната печалба за деня, като му насинили здраво главата. Та оттогава много вода се била изтекла, и вече от доста години тук се намираше  истинският му дом. Преди време с разрешение на персонала сковал от греди и дъски малък параклис, дори владиката бил дошъл за освещаването му в това забутано място. Надеждата християнска е навсякъде, така си мислех за тези очукани, беззъби и бледи лица, които ме обграждаха по цял ден пет дни в седмицата, а понякога и нощем на поредното ми дежурство. Съвместявах длъжността домакин, надзирател и шофьор на една разбрицана камионетка, с която понякога карах по-тежките случаи в окръжния център. След време ги прибирах обратно, но се случваше и някои от тях да се отправят към вечното си жилище. А дали имаше кой да ги изпрати до там, не бях сигурен в това.
                   Още в началото моя любимка стана една все още млада жена, с големи кафяви очи и слабо тяло. Чудно как, но беше постоянно чисто облечена, с гладко сресани тънки коси. Винаги, когато минавах покрай нея ми подаваше ръката си, в която стискаше някой бонбон в книжна опаковка.
                   - Вземи си, момчето ми, подслади си душата- така ми казваше тя с широка усмивка. Навярно можех да й бъда баща, но какво значение имаха за нея годините. Бях разбрал, че била учила за медицинска сестра, но малко преди да завърши я срещнали в една тъмна вечер двама-трима. След което станала редовна обитателка на дома. Понякога я взимаха при себе си родителите й, едни мълчаливи отрудени хорица, постоянно виждах влагата в очите им.
                    Случваше се в големия олющен салон и да се организират забави, покрай Коледа или по случай идващата пролет. Тогава лицата на тези нещастници грейваха от радост, седяха мирно и чинно на дървените столове, обградени от лекари и санитарки, които се имахме за нормални и дори понякога щастливи. Пускахме един стар касетофон, и някои от болните се престрашаваха да излязат на малкия дансинг. Но това ставаше рядко. Защото на другия ден лицата им бяха по-тъжни, в очите им светеше някаква несподелена ярост и неизказана непреодолима мъка. Все пак кой да каже дали терапията си заслужаваше да следва медицинските практики, и кое би им повлияло повече. Редовно вземаните хапчета или крехкото и невъзможно дистанциране от света, който ги заобикаляше.  
                    
                      Пролетта настъпваше, жълтият цвят обземаше храстите, белите цветчета върху вишните събираха пчелите на рояци, зелената мека постелка на тревата излъчваше свежест, копривата тръгваше стремглаво нагоре, а тези хора дори не забелязваха това. Някои си ломотеха през устни техни си работи, други се криеха и скришом пушеха цигари, после гузно се озъртаха около себе си, трети дори не излизаха от задушните стаи. Когато един ден нещо се промени, чувстваше се необичайна тишина, и трябваше да мине време, за да разберем какво е то. Свързахме го с идването в дома на едно младо момче, беше голобрадо и ниско подстригано, но в очите му имаше пламъци. Беше глухонямо и говореше с езика на жестовете. С помощта на главната сестра прочетох досието му. Идваше от дом за сираци, малко преди да навърши пълнолетие се забъркало в неприятна история. Промушило с нож двама тираджии, които ги били взели на стоп заедно с една своя приятелка, от същия дом. Мислели да отидат до морето, да се окъпят в топлите му води и да се върнат обратно. Но шофьорите явно са си правили други планове… В тази история според мен имаше намеса и съдебният лекар, който му поставил лоша диагноза, само за да отърве затвора. Ей така, от едната човечност.
                   Още от първия ден при нас се спираше до всеки от болните, гледаше ги със своя огнен поглед и се усмихваше. Изваждаше от джоба си устна хармоника и стаите се пълнеха с топлите й мелодии, които бяха безчет. Лицето му почервеняваше, после ставаше меко и замечтано, и когато завършваше своя концерт, обитателите на дома излъчваха такава кротост и благост, сякаш им предстоеше най-чудното пътуване към един необятен и широк свят, към който сякаш винаги са се стремили да се докоснат.  
                      От този ден в дърводелския цех никой вече не правеше лъжици и панерчета. Момчето дялкаше упорито малки и големи кавали, и дори майстореше духови окарини, под негово ръководство скоро навсякъде в двора се носеха нежните им звуци. Болните сякаш не носеха така тежко участта си, а доктор Сиракова все по-често започна да си мечтае за лятото и за неговите топли нощи, когато под лунната светлина щеше да бърка в подмолите за големи речни раци. Аз пък започнах да си мисля за едно друго време, което все отлагах. Някъде горе под заснежените върхове на планината, където еделвайсите щяха да ми махат за добре дошъл със своите меки кадифени ръчички.
                      Но всичко това не било писано да стане. Преди седмица дланите на момчето незнайно как се били озовали под скрибуцащия малък циркуляр, и всичкия талаш около него се оцветил в тъмночервено. Аз не бях на смяна, камионетката не могла да запали, колко време се опитвах да издействам нов акумулатор и дори за нов двигател бях говорил с шефката. Но като парите ги отпуска министерството… Линейката от града дошла след час, лицето на момчето било вече застинало от изтеклата кръв. Всички разбрали, че е дошла истинската тишина.

                      Седмица след това днес отново съм на работа. На нощно дежурство. Наоколо е тихо, дори моята любимка ме посрещна, без да ми предложи бонбон в хартиена опаковка. А доктор Сиракова ми каза, че я издигат на по-голяма длъжност в големия град. Все пак отдавна се била кандидатирала, че и конкурс спечелила наскоро. Болните хаотично се движат из двора, пролетните птички не могат да ги докоснат с гласовете си. Дърводелският цех е запечатан завинаги. Само малкият параклис стои, целият потънал в цветя и изгорели свещи. Е, имаме нова кола, само на няколко години е, но това не може да ме впечатли.
                      Мисля си, вече година съм тук, а е минала сякаш цяла вечност. И дали ако и аз не дойда утре на работа, домът за светли души ще усети липсата ми. Дали си струва да продължавам сутрин да се будя в шест часа, да взимам маршрутката и вечер по тъмно да се прибирам у дома. Защото не съм сигурен, това дом за светли души ли е, или където и да отидеш, от теб зависи дали ще го носиш със себе си.
                        Но ако остана, значи съм разбрал, че последното е по-вярно. Все още имам цяла нощ до разсъмване, когато с настъпване на червеното утро ще съм решил как да постъпя.
                        Не е цяла вечност, само една нощ е.

          03.04.2012                                                          Любомир Николов

                      

Гласувай:
25
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. boliarkabg - Здравей,
03.04.2012 16:02
една година и половина сутрин и вечер минавах отивайки на работа край един такъв дом. До малка рекичка. Често мъжете от дома пресрещаха колата ни и свойски ни махах, други искаха цигари, на трети поспирахме и разменяхме дежурни думи. Този дом е почти ликвидиран вече. Къде ли отидоха бедните светли души! Дано им е леко там, където са ги изпратили.
цитирай
2. mariniki - много ме трогна твоят разказ...
03.04.2012 16:34
и не се съмнявам, че си описал истински събития...
сърдечен поздрав за теб...
цитирай
3. lubara - Поздрави, mariniki!
03.04.2012 17:19
Мария, освен че познавам една докторка, която е шефка на такъв дом, всичко е измислица. Не съм и стъпвал на такова място.
цитирай
4. lubara - Поздрави, boliarkabg!
03.04.2012 17:21
Милка, обещала си ми да се видим в книжарницата. И тогава ще ми разкажеш повече.
цитирай
5. reffina - пак ще прочета
03.04.2012 19:14
пак ще прочета
цитирай
6. lubara - Поздрави, reffina!
03.04.2012 19:17
Това си е голям комплимент. Благодаря!
цитирай
7. reffina - Здрасти Любар, пак прочетох. И т...
04.04.2012 09:39
Здрасти Любар, пак прочетох. И тъжният финал на разказа, сякаш не е толкова тъжен - за една нощ се случват толкова много неща. Прекрасен разказ се е получил, затрогващ, пълен с емоции, твой си разказ. Доста време не те срещах на тази вълна, мисля си, че тя е твоята. Харесвам начина по който можеш да опишеш една трагична съдба - нежно. Нежна е болката, очите на младото момиче...Болка и нежност. Много е хубаво, Любар. И това, дето толкова често се спираш на човешкото лице - очи, устни, поглед...
Прекрасен разказ, чудно нещо!
Наистина, Любар!
цитирай
8. syrmaepon - тъга и проникновение струи
04.04.2012 09:51
от твоите бих ги нарекла крехки души
цитирай
9. lubara - Поздрави, sirmaepon!
04.04.2012 12:59
Сирма, в отговор на един коментар на едно друго място аз ги нарекох "раними" души. То е същото, както твоето определение-"крехки".
цитирай
10. lubara - Поздрави, reffina!
04.04.2012 13:07
Ренка, първо да кажа-благодаря ти! Знаеш, че твоето одобрение ми даде сила преди две години и половина да преживея незабравимата вечер, когато представих " Лодките".
Все пак минаха три години от онова мое писане, което ти така хареса. Трудно е да се пиша така, защото трябва да ти излезе от вътре, знаеш го от собствен опит.
Вчера сутринта ми дойде тази идея, дори първо се роди заглавието на разказа, после всичко останало. Е, може и по-разширено да е повествованието, но така го мога -малко съм мързелив, а и въображение явно ми липсва...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 2920740
Постинги: 624
Коментари: 8772
Гласове: 18461
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31