Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 18:39 - Спирка " Незабравка" - разказ
Автор: lubara Категория: Изкуство   
Прочетен: 4770 Коментари: 14 Гласове:
24

Последна промяна: 18.11.2010 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                        
                                          „ В мойта памет смътно светят

                                           ранни гарови бюфети с дъх на прегоряла ръж.
                                           Под клепачите ми пари дим от евтини цигари,
                                           от сбогуване с другари под замисления дъжд.”

             Тя е високо в планината. Цялата в напукана и олющена мазилка, с чукче и камбанка под стряхата. С варосани камъчета покрай изкорубените счупени базалтови плочи, с пресъхнала помпа и зелено мъхесто корито. И с малко остарелия си началник, който посреща и изпраща пъхтящия от височината локомотив. Облечен е с поизмачкана униформа, на куртката винаги липсва по някое пиринчено копче, с шапка на главата, под която е вързал на конска опашка посивялата си коса. Слаб, изпънал се като струна за няколкото минути, които му дават силата да живее. И така години наред. По десетина пъти на ден, до късна вечер и от ранна сутрин.

             Но днес е различен. Някак сериозно достолепен, същевременно благ и дори загадъчно усмихнат. Въпреки, че този ден е последният. За неговата спирка ” Незабравка”, а и за него самия. Тя  вече e излишна. Влаковете не ще почиват тук, за да се разбързат после надолу към долината. Сградата ще започне съвсем да се руши под тежестта на вятъра, снега и времето. И малко хора ще си спомнят за нея, защото е нямало с какво да я запомнят навярно.

             Освен групите от ученици пролет и есен, нарамили раниците и неизменната китара, водени от няколкото учителки и учителя-водач, който ще ги преведе през тихите планински пътеки до близката хижа. А те са винаги шумни, гладни за подвизи и нетърпеливи за бъдещето. Някои от тях на следващия ден ще са хванати за ръка, когато чакат обратно влака на изтърбушените пейки пред спирката. Други ще са доволни, че незабелязано от учителите са се изкачили на стръмния скалист връх над хижата, а трети все още опиянени от първата бутилка коняк, изпита под влажната сянка на високите борове, където са се почувствали големи.
             Може би ще я помнят и онези двама, които един зимен ден, снежен и много студен, трябваше да останат тук до идването на автобуса, който щеше да ги остави до по-голямата гара надолу, откъдето да продължат пътя си. Защото жиците над линията се бяха откъснали, натежали от големите ледени висулки. И тогава, разхождайки се до смесения магазин в отсрещната махала, бяха видели едни запокитени новенички ъглови легла. А бяха младоженци и в тясната им квартира щяха да стоят много добре. Затова той остана да спи на дървената пейка край кюмбето в студената чакалня, за да пази леглата през целия идващ ден. А тя се върна в късния следобед с пари, за да натоварят заедно радостта си на влака от тази малка спирка Незабравима.       

              И голобрадото войниче, което незнайно защо се беше залутало извън ротата си в Балкана, намерило топлината и сушината на спирката, и то навярно не ще я забрави. И после, въпреки двудневния арест и наказанието да чисти тоалетните на поделението цял месец, след уволнението щеше да се връща тук отново и отново цяло лято. При онова русоляво момиче от отсрещната махала, с което същата есен щяха да заминат заедно далеч в големия град долу в равнината.

             А затворникът, който една тъмна вечер беше разбил вратата на гаровия бюфет, изтощен от глад и жажда, той навярно ще иска да я забрави. Няма да може. На сутринта го бяха намерили вътре с омазани от вафлени трохи уста, заспал дълбоко на дървените счупени столове, а около него се търкаляха шишетата с изпита жълта лимонада. Беше забравил да си тръгне.

            Но най-много ще я помнят онези двама, които в един зноен ден неочаквано бяха слезли на тази малка спирка. Жената беше започнала да ражда, трябваше това да стане след два месеца, но малкото същество не искаше да ги пита. И тогава в късната нощ писъкът на линейката, дошла от големия град, се сля с плача на едно малко, но здраво момиченце. Което също ще помни онова време, защото името му я даде спирката - Незабравка.

           Колко спирки ще помним, когато вече не ще ги има, зависи от нас. Понякога и без да сме сигурни, че нещо са ни дали, друг път защото наистина животът ни се състои от наглед малки, но толкова важни и съдбовни спирки. И защото те ни бележат пътя, до дома, до приятелите, до най-близкия човек. И защото сме сигурни, че щом има пътища за пътуване, значи сме длъжни да ги извървим.

          А кой е виждал път без спирки, има го само в безкрая, където ще бъдем безплътни и вечни. Ще бъдем неуморими, ефирни и страшно безспирни.                         

                                  " Димни гари, димни ниви,                                  
           дето в утрините сиви сеем малки семена
.                                                                                                         После те покълват в бели срещи
           или пък в раздели, с образи и имена.”         автор-неизвестен.

16.11. 2010.                                                      Любомир Николов     



Тагове:   Незабравка,   разказ,


Гласувай:
24



1. kalin8 - Поздрави!
16.11.2010 20:47
За незабравата!
Б.
цитирай
2. injir - За тези незабравими спирки в живота ...
17.11.2010 00:26
За тези незабравими спирки в живота бих вдигнала наздравица!:)
цитирай
3. iliada - Хареса ми!
17.11.2010 08:11
Поздрави!
цитирай
4. lubara - Поздрави, kalin8 , ijir, ilaida!
17.11.2010 12:55
Спрях се, за да ви благодаря!
цитирай
5. makont - И аз поспрях на твоята гара,
18.11.2010 10:09
не ми се случи нищо неземно, защото вече не съм нетърпелива за бъдещето, но съм в мир с миналото си. Замислих се, коя гара в моя живот е останала в съзнанието ми и с какво? Хубав разказ, поздрав!
цитирай
6. zvezdichka - Поздравления за разказа Любо!
18.11.2010 12:18
Колко съдби се преплитат в една малка спирка, която ще остане незабравима за голяма част от тях! Много ми хареса разказа ти :).
цитирай
7. lubara - Поздрави, makont!
18.11.2010 12:35
Щом си в мир с миналото, значи и ти имаш такава спирка. Безсъмнено!
цитирай
8. lubara - Поздрави, zvezdichka !
18.11.2010 12:40
Първо да ти кажа, че това стихотворение съм го запомнил от много отдавна. А началникът на тази спирка го видях през лятото, когато минавах Балкана. Останалото изведнъж ми се яви като възможност да опиша.
Благодаря за одобрението.
цитирай
9. razkazvachka - няма път без спирки -
18.11.2010 18:37
смисълът на човешкия живот - спирките - пресечни точки на човешките пътеки:)))
цитирай
10. lubara - Поздрави, razkazvachka !
22.11.2010 13:40
Така е, съгласен съм с теб.
цитирай
11. ckarlet - Много харесвам разказите ти, Lu...
23.11.2010 19:44
Много харесвам разказите ти, Lubara!
Животът ни наистина се състои от наглед малки, но толкова важни и съдбовни спирки...
При теб ми е някак си уютно и приятно и винаги е удоволствие да ти погостувам...
Хубава вечер ти желая!

цитирай
12. lubara - Поздрави, ckarlet !
24.11.2010 08:21
Добро утро, ckarlet ! Цял ден да ти върви като по вода!
цитирай
13. monna - И улица "Незабравка" ! :)))
24.11.2010 11:18
Има такава в София....
Поздрав, за разказа!
цитирай
14. lubara - Поздрави, monna !
24.11.2010 11:43
Сега видях къде се намира, тази улица " Незабравка". Разбира се, че съм вървял по нея, край парка, познавам я.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4595741
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19633
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930