Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2008 18:39 - Малкото трамвайче - един спомен
Автор: lubara Категория: Изкуство   
Прочетен: 2076 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 24.08.2010 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Израснах в района на малкото трамвайче . Живеехме на улица  „ Криволак „   в една двуетажна неизмазана къща . Тя имаше малка тераса към улицата , неголям двор и много добри и разбрани хазяи . През лятото на 97 минах оттам , беше така красива и кокетна с новата си бяла мазилка , малките дискретни лампички в разцъфналия двор и хубаво боядисаната си ажурна ограда . Една жена излезе на терасата и ни заговори . Бяхме с брат ми , търсехме дирите на нашето детство , искахме да се закачим за нещо , макар и незначително . Не го намерихме , но тази среща ни върна в миналото .

Казахме й кои сме , от онова време бяха изминали четиридесет години . Жената ни покани в къщата , седнахме в големия хол , обзаведен със стилни и масивни мебели . Беше запазила толкова добри спомени за цялото ни семейство . Тогава , в детството тя е била малко по- голяма от нас , сигурно ни е ръководила в детските игри . Разказа ни за семейството си , за старите си родители , които като нашите вече не са между нас . И за момент не почувствах някакво озлобление , че на тях й  е било наложено да живеят с наематели , които явно са от редиците на онази  новата власт . Спомням си отказа на дядо ни да вземе един голям апартамент на булевард   „ Витоша „   и така да разреши проблема за всички ни , все пак бяхме седем души , макар и с брат ми да бяхме още малки дори за училищния чин . Вашият дядо беше друг , различаваше се от  съпартийците си , каза ни едновремешната ни хазяйка . А че беше друг , това го разбрахме няколко години след като той си построи апартамент  и всички вече бяхме напуснали къщата . Толкова бе млад за пенсионер , явно идеите му са се разминавали силно с новия живот и това го бе накарало да се оттегли толкова рано от активния живот . Остана му само спомена за онези години , в които бе стигнал като политкомисар до река Драва .  По цели дни пишеше с химическия молив по листите , търсеше уединение в поляните на Витоша за своите скъпи спомени . Накрая се роди книгата му , последните бройки от която подаряваше на приятелите си , които така като него не бяха се пригодили към новия живот и страдаха за изопачените идеи на младостта си .

Малкото трамвайче беше толкова романтично . То имаше само три спирки , средната бе спирка  „ Вишнева „ . Големият трамвай- двойката обръщаше в началото на улица „ Елин Пелин „ , където липите цъфтяха с тежката си и замайваща миризма всяка пролет . А тези , които искаха да прекосят гората по тесните му релси и така да почувстват боровия дъх на гората бяха малки и големи . Мотрисите бяха две  и се изчакваха , за да се разминат .  Зеленото трамвайче с дървените пейки и кожените дръжки , за да не залитат пътниците  по завоите , скърцането на релсите и вятъра в надвисналите навън глави , за да почувстваш по-силно скоростта , това не се забравя .

Или пък летният театър от другата , източната страна на гората . Алеята , която водеше до него беше насипана с малки гладки камъчета . По средата й имаше чешма с толкова студена и чиста  вода . А в каменното й корито спокойно  плуваше  голяма видра , на която най – много се радвахме ние , децата . Високите борове в началото на гората , малкото игрище и люлките , всичко бе толкова чисто и красиво .

Бързо отминаха годините , толкова неща се промениха . Мястото си е същото и ние сме същите , макар и толкова различни . Само спомена си остава така красив ,  както  беше видрата , боровата гора и цъфналите  липи  .

 Спомена за толкова скъпото ни и единствено детство , това във което освен игрите  имаше и едно винаги вълнуващо пътуване с незабравимото  наше малко трамвайче .

 

 

 



Тагове:   Малкото,


Гласувай:
2



1. анонимен - Чудесна история!
20.11.2008 20:58
Ти не беше ли един, който плющи по САЩ?
цитирай
2. lubara - bale
20.11.2008 21:09
Ако знам какво значи " плющи " , тогава ще мога да ти отговоря .
Чудесен спомен , не история .
цитирай
3. victoriavselena - там се разхождахме с дядо ми
20.11.2008 21:21
имаше красиви места в парка и беше много гостоприемно. Но като че ли всичко по онова време беше по-дружелюбно и гостоприемно. Приятни спомени.
цитирай
4. eien - Сред "големите" аз бях най-безстрашната в спускането от самия "връх" с кормилачки
21.11.2008 03:09
Спомняте ли си ги, онези дълги дървени шейни "направи си сам"? Не чувствахме студа, а се прибирахме прогизнали и с ледени крака и ръце...но готови за нови подвизи.
Поздрави.
цитирай
5. gamina - :)
21.11.2008 05:29
Макар и да съм с 20-30 години по-малка, мисля, че в тоя сайт ще намериш и нещичко от твоето детство: http://detstvo.noviniteb.com/
:)
Всеки, минал през соц-а ще намери по нещичко :) (не е мой сайт, не е на познати, просто е страхотен!)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lubara
Категория: Изкуство
Прочетен: 4597925
Постинги: 689
Коментари: 9099
Гласове: 19635
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930